
Нутрігенетика - це наука, яка вивчає зв'язок генетичних варіантів та їх вплив на те, як наш організм реагує на продукти харчування. Ця дисципліна є важливою частиною персоналізованої нутріціології, мета якої — індивідуальний підбір харчування, яке б забезпечувало оптимальний стан здоров′я і попереджало б розвиток захворювань.
Як генетика впливає на харчування?
Засвоєння поживних речовин
У різних людей по-різному працюють ферменти та системи транспортування вітамінів, мінералів і макронутрієнтів. Наприклад:
Лактозна непереносимість — варіант -13910СС гена LCT сприяє зменшенню з віком активності фермента лактази, що призводить до неможливості розщеплювати лактозу з молочних продуктів.
Цікавий факт: Непереносимість лактози є нормою! Зазвичай, лактаза у дорослому віці перестає вироблятися. Проте мутація -13910С>T в гені MCM6 (регулятор гена LCT), яка виникла приблизно 7 500–10 000 років тому в популяціях, що почали займатися скотарством, дозволила зберігати активність лактази в дорослому віці. Завдяки природному відбору ця мутація закріпилась та швидко поширилася. Вона найпоширеніша серед європейців (особливо скандинавів), пастуших народів Африки та деяких груп населення Південної Азії та Близького Сходу. Водночас у Східній Азії та серед корінних народів Америки ця мутація майже не зустрічається.
Галактоземія - непереносимість галактози, простого цукру, що утворюється при розщепленні лактози. Цей стан спричиняють певні мутації в гені GALT. Для запобігання ускладнень, галактоземію необхідно діагностувати в ранньому віці та протягом життя дотримуватись безлактозної дієти та уникати певних рослинних продуктів, які містять галактозу.
Вітаміни — ген MTHFR впливає на здатність організму метаболізувати фолієву кислоту (вітамін В9). Людям з мутаціями цього гена може знадобитись додаткове споживання активної форми фолату та продуктів, багатих на вітаміни B12, В6 та В2, які також необхідні для фолатного обміну.
Мінерали — поліморфізм Fok1 у гені VDR, який є рецептором вітаміну D, безпосередньо впливає на накопичення мінералів у кістках та засвоєння Кальцію. Людям з мутаціями цього гена варто слідкувати за достатнім споживанням продуктів, багатих на Кальцій та вітамін D.
Жири. Варіанти в генах APOA2, APOE, FTO, NPY та PPAR-γ2 впливають на засвоєння та розподіл жирів в організмі, а також визначають чи буде людина набирати вагу при високожировому раціоні. Деякі з цих генів можуть навіть контролювати ваш апетит і визначати межу ситості. Людям з певними варіаціями цих генів варто уважно підбирати раціон харчування, розбивши його на малі порції протягом дня, щоб уникати переїдання.
Глютен - білок, що міститься в багатьох зернових культурах. У людей з наявністю генів HLA-DQ2 або HLA-DQ8 може викликати непереносимість глютену (целіакію). Організм людей з целіакією помилково сприймає глютен як ворога (здоровим людям глютен не несе жодної шкоди!) та продукує антитіла, які атакують ворсинки тонкого кишківника (місце, де всмоктуються поживні речовини з їжі). Людям з целіакією необхідно дотримуватись суворої безглютенової дієти протягом життя, щоб запобігти можливим ускладненням здоров'я.
Кофеїн. Ген CYP1A2 визначає, швидко чи повільно людина метаболізує кофеїн. У людей з повільним метаболізмом кофеїну, його надлишок може викликати тривогу, безсоння, підвищений тиск.
Генетика дає інструменти для персоналізованого харчування, яке базується на унікальних потребах вашого організму. Пам'ятайте, генетичні фактори — це не вирок, а скоріше підказка для здорового життя!
Залиште коментар